Kens  Internet  menysida
Det finns här mängder med information som har med optisk fiber, ADSL och VDSL att göra.
 Jag samlar på mig så mycket information som möjligt på dessa sidor åt dig.
-

VDSL och ADSL (kan gemensamt kallas DSL)

 • Huvudsidan DSL

 • Man har nu börjat avskaffa DSL.  De är optisk fiber som gäller.
  .

  Optisk fiber

 • Huvudsidan fiber

 • Fibern är ersättaren för det urgamla och utslitna kopparnätet som dessutom är helt omodernt och otillräckligt för dagens kommunikationsbehov.
  .
  .
  .

  Mina andra sidor

 • Huvudsidan
 • Dator
 • Windows
 • TV
 • Radio
 • Snowboard
 • Rymden
 • Nyheter
 • Webkameran - vädersidan

 • .
  .
  NIX-registret. Spärra dina privata telefoner mot säljare. Gäller numera även privata mobiltelefoner.
  .
  .
  .


  Att byta från fast till mobilt bredband kan innebära många problem.
  .
  Därför slår du i surftaket så snabbt med mobilt bredband.
  .
  3G-näten är nu så hårt belastade att internet via mobilnätet går allt sämre.  Våldsam ökning av datatrafiken med 90 procent på bara ett år.
  .
  .
  .


  DSL (ADSL och VDSL) är snabbt internet via telefonjacket.

  Telia har bytt ut en del gammal ADSL till modernare VDSL
  Över hundratusen svenskar på landsbygden kan stå utan bredband när Teliasonera skrotar det fasta telenätet.

  Det verkar som om Telia har upphört med utbyggnaden av VDSL.
  Här kunde du se hur det går med Telias pågående VDSL-utbyggnad (skall vara helt klart under 2013).

  VDSL är betydligt snabbare än ADSL på kort ledning, men över 1,5 km ledningslängd är det dock ingen märkbar hastighetsskillnad mot ADSL.
  Du kan fortsätta använda ditt ADSL-modem även efter det att utrustningen i telestationen bytts mot VDSL, men du får ingen högre hastighet med ditt gamla ADSL-modem. Sannolikt blir det något lägre hastighet med ditt gamla omoderna modem.

  Förklaringar om ADSL / VDSL och hur det fungerar
  .
  Första telefonjacket  där du pluggar in DSL-modemet måste vara rätt kopplad för att fungera. Mycket viktigt.  Är ofta felkopplad eller att brytaren i jacket inte fungerar på rätt sätt.
  .
  .
  .
  .
  .
  EU vill slänga ut kopparkablarna._Optisk fiber är överlägset snabbast för anslutning till Internet, men det är mycket dyrt att installera och därför använder vi fortfarande de gamla befintliga telefonledningarna även för internet.  Nackdelarna med kopparkablarna är dock många och därför kommer kopparkablarna att fasas ut med tiden. 
  Den stora nackdelen med optisk fiber är att den i dagsläget inte fungerar vid strömavbrott.

  Osynliga intrång med sakernas internet.
  .
  .
  .
  .
  EUs datalagringsdirektiv är ogiltigt
  .

  Varning!

  Klicka inte på länkar i mail som ser ut att komma från t.ex. Telia, Skatteverket m.fl.  De är ofta bluffmail.  Det förekommer mycket sådant numera.  Bluffarna påstår att det är problem med din faktura, att du har betalat dubbelt och att du skall kunna få tillbaka pengar eller något liknande.  Den här och många andra bluffar har jag fått.

  Det finns många varianter på hur de luras.
  Tänk på en sak, ingenting är gratis!

  Om du klickar på någon länk kan du få in en trojan i din dator som kollar vad du gör och du kan bli av med alla dina pengar om du går in på Internetbanken.  Det förekommer även mail där de vill att man skall fylla i sitt bankkortsnummer för att få tillbaka pengar (påstådd dubbelbetalning), men det är bara bluff det också.
  .
  Akta dig för bluffmail.  Sådana här brukade jag ofta få.  Det är ett typiskt sätt att lura dig så att de kan ta sig in på ditt e-postkonto. Här en till.

  Nigeriabreven. Läs om dem här.

  Ignorera alltid människor eller företag som försöker tränga sig på!  De är alltid ute efter att stjäla dina pengar.

  I dagens läge borde man ha en separat liten enkel dator att använda enbart för sin Internetbank och liknande känsliga aktiviteter. En dator man enbart använder för sådant och som saknar mailprogram och som man inte surfar runt på Internet med och som enbart är uppkopplad den korta tid man gör dessa affärer.

  Flera olika sätt att bli lurad.   Bluffarna. Bedragare.

  Svea Telecom är skurkar.  KO stämmer Svea TelecomSvea telecom har dömts att betala en halv miljon kronor i vite, för att företaget har ringt till NIX-registrerade telefoner.
  .
  .
  .
  .  Världens första hemsida kom för över 20 år sedan. Så här såg den ut då 1993-04-30
  .
  .
  .
  .
  Om du vill mäta dina hastigheter m.m. på din förbindelse bör du använda TPTEST 5. .Hämta programmet här.

  Direkt på bredbandskollen.se kan du mäta hastigheten, men den mätningen är mycket dålig och ger ett för högt eller för lågt hastighetsvärde och för högt värde eller noll på svarstiden. Se här hur fel mätningen kan bli hos mig.  Bredbandskollen använder Adobe Flash Player som har ett fel som gör att både hastigheten och svarstiden blir grovt felaktiga.  Felet är allmänt känt.

  Bredbandskollen använder den otroligt dåliga Adobe Flash Player som har fel som gör att både hastigheten och svarstiden blir grovt felaktiga.  Felet är allmänt känt, men det görs inget åt problemet.  Adobe Flash Player måste avskaffas snarast.  Den är mycket farlig!
  .
  .
  .
  Bredbandskartan

  Testa här om du har IPv6. (IP version 6)   Testa här mer detaljerat din möjlighet till IPv6..(det gamla IPv4 tar slut nu).
  Under vecka 31år 2012 beräknades Europas sista IPv4-adresser tagit slut vilket ökar pressen på att operatörer stödjer IPv6 fullt ut.
  .
  .
  Telekområdgivarna

  Compricer  (jämförelsetjänst bredbandsleverantörer)
  .
  .
  .
  Välja företag (ISP) som kan leverera Internet via optisk fiber och DSL.
   ( ISP = Internet Service Provider )
  .
  Liten varning:  Välja företag. Här gäller det att se upp!
  Rent allmänt kan sägas att många av bolagen är lycksökare som gör allt för att lura till dig som kund och det som de levererar kan vara rätt dåligt.   Problemen är t.ex. lång installationstid, krånglig installation administrationsmässigt, dålig kundsupport, låga hastigheter, lång tid för felavhjälpning och mycket annat. 

  Väljer man något som är billigt får man givetvis räkna med att det fungerar därefter.  "Man får vad man betalar för".  Att något är dyrt betyder dock inte att det är garanterat bra, chansen är dock större.  Billigt är så gott som alltid dåligt.

  Man skall akta sig för att byta leverantör bara för att få några kronor billigare per månad. Ett byte kan bli extremt besvärligt har många fått erfara. Ofta blir det flera månaders glapp där man inte har något internet alls och i vissa fall kommer det sedan fram att man inte kan få någon ny anslutning och då får man kanske gå tillbaka till den leverantör man hade innan bytet.  Har man IP-telefoni kanske det inte går att byta alls.
  Se här hur illa det kan gå.  - Här ännu ett exempel.

  Rent tekniskt och funktionellt ligger Telia långt framme för själva förbindelsen och är därmed oftast tekniskt bäst.  Undantag kan dock förekomma lokalt.  Tilläggstjänster är inte Telias starka sida.
  .
  .
  Firefox webläsare  Se till att du använder senaste versionen
  .
  .
  "Alla svenskar ska ha telefon"  . Regeringen har gett Post- och Telestyrelsen 7,5 miljoner kronor för att se till att alla svenska medborgare, även i den glesaste av glesbygd, ska ha tillgång till telefon.
  .
  .
  .  Telefonterroristerna
  Ibland funderar jag på att helt skippa möjligheten till inkommande telefonsamtal till mig.  Detta beror på alla telefonförsäljare som ofta terroriserar mig.  Det är faktiskt ett grovt missbruk av telefonerna.  Även företag som gör marknadsundersökningar stör mig.  Att vara med i NIX-registret (som jag är) hjälper inte så mycket.  Ofta stänger jag av ringsignalen på mina fasta telefoner och då kan folk ringa hur mycket dom orkar utan att jag vet att någon ringer till mig då. Nummerpresentatören kan dock skvallra.  Ett alternativ jag provat emellanåt är att låta mitt gamla telefonmodem svara med sina pipljud. Det kanske gör att dom ger upp till slut?  Det gör åtminstone att dom får betala för uppkopplingen utan att de stör mig.  Jag vill gärna ha en funktion till telefonen som släpper igenom endast de telefonnummer jag har godkänt i förväg, en "vitlista".

  Om du blir uppringd av en försäljare är det enda vettiga att lägga på luren direkt.  Säg aldrig någonsin ordet JA i telefonen!  De vet ditt namn och i början av samtalet frågar de om det är du, men svara aldrig JA på den frågan!  Det är lätt hänt att man gör det och det är ett stort misstag.   "Idiot" är det jag brukar säga och så lägger jag snabbt på luren.

  Klaga mer på telefonförsäljarna!
  Få klagar på telefonförsäljarna.
  Oseriös telefonförsäljning är ett växande problem.
  .

  .
  Nyheter och Tidningsartiklar

  Senaste nyheter

 • 20140408  Datalagringsdirektivet ogiltigförklaras.
 • 20140219  Sverige ligger i världstopp när det gäller att dra fiberbredband till bostäderna. Men inte ens hälften av hushållen som fått snabbt bredband väljer att utnyttja det.
 • 20131103  Energieffektiva fönster och täta väggar gör att mobiltäckningen är usel i nya hus.
 • 20131028  Kunderna är missnöjda med de svenska teleoperatörerna. Särskilt besvikna är de på uppkopplingshastigheten.
 • 20131024  Telenor tar över Tele2s kabel- och fibertjänster.
 • 20131023  Tele 2 säljer sin kabel- och fiberverksamhet på privatmarknaden till Telenor för sammanlagt 794 miljoner kronor.
 • 20131009  Fiberanslutning kan ge skatteavdrag för villaägare.
 • 20131008  Det blir tufft att klara bredbandsmålet.
 • 20130604  Det är stora skillnader i hastighet mellan olika smarta mobiltelefoner.
 • 20130531  Säkerhetsproblem och hög energiförbrukning är två svagheter med internet.
 • 20130517  För dålig täckning och kapacitetsbrister. Nu måste mobiloperatörerna skärpa sig. Det sade it- och energiminister Anna-Karin Hatt.
 • 20130517  Så vill Hatt förbättra mobilnäten.
 • 20130517  Telia bygger ut mobilnätenTelia miljardsatsar i svenska mobilnäten.
 • 20130510  Våra riktnummer är på väg att försvinna. Post- och Telestyrelsen utreder nu hur de ska kunna tas bort.
 • 20130430  Regeringens mål är att 90 procent av alla svenskar ska ha tillgång till bredband med överföringshastighet av minst 100 megabit per sekund år 2020.
 • 20130218  Internetuppkoppling är inte nödvändigt för en skälig levnadsnivå, enligt ett domslut från Kammarrätten.
 • 20130130  Miljoner hemmaroutrar öppna för intrång.
 • 20130214  Tjänsteleverantörer inskränker yttrandefriheten på näten mer än många är medvetna om.
 • 20121214  Sverige skriver inte på ITU-dokumentet.
 • 20121212  Makten över internet.
 • 20121119  Man vill begränsa Internet.
 • 20121013  750 000 svenska hushåll kan i dag få bredband och andra tjänster via något av landets 200 så kallade stadsnät, men bara 40 procent utnyttjar möjligheten.
 • 20120926  Sverige har EU:s långsammast växande bredbandstäckning.
 • 20120816  Hur skall internet regleras i framtiden?
 • 20120723  3G-näten är nu så hårt belastade att internet via mobilnätet går allt sämre. Våldsam ökning av datatrafiken med 90 procent på bara ett år,
 • 20120718  Snart blir det dyrare att surfa.
 • 20120716  Därför struntar operatörerna i datalagringsdirektivet.
 • 20120625  Regional fördelning av bredbandsstöd.
 • 20120615  Ett EU-förbud mot mobiloperatörers ip-telefonirestriktioner är fel väg för att garantera nätneutralitet i mobilnäten, anser PTS-chefen Göran Marby.
 • 20120614  Internetoperatörer som ännu inte infört DNSSEC riskerar att hamna hopplöst efter.
 • 20120614  Öppenheten på Internet hotas av teleoperatörerna.
 • 20120509  Nu medger Teliachefen Anders Bruse att bolaget gjort misstag i den kontroversiella jätteavvecklingen av 50 000 fasttelefoniabonnemang i glesbygd.
 • 20120509  Nätneutralitet i Nederländerna.
 • 20120416  Nu hotas internet mer än någonsin.
 • 20120415  ”Sälj inte ut statens fibernät”.
 • 20120408  Nätjättarna Apple, Amazon, Google och Facebook vill veta allt om dig.
 • 20120402  55 procent ska ha 100 Mbit/s senast under 2013. Nu lanserar PTS ännu ett bredbandsmål efter att tidigare målet blivit akterseglat av operatörernas snabba fiberutbyggnad.
 • 20120316  Efter flera års fokus på mobilt bredband är fiberoptiska nät hetare än på flera år. Miljardbelopp investeras i nya fibernät i Sverige.
 • 20120316  Teliasonera är den enskilt största drivkraften bakom nya fibernät i Sverige.
 • 20120316  Det finns flera skäl till att många investerar i fibernät just nu.
 • 20120314 Bredbandstäckningen i Sverige är nästan fullständig. Under 2011 hade hela 99,99 procent av hushållen tillgång till trådlöst eller trådbundet bredband.
 • 20120314  Nästan hälften av alla hushåll och företag i Sverige kan få bredband med en teoretisk hastighet om minst 100 Mbit/s. Fiber står för hela ökningen. Det visar PTS bredbandskartläggning 2011.
 • 20120301  Telia köper Svenska Stadsnät.
 • 20120220  Därför kan du bli utan internet 8 mars 2012.
 • 20120210  Telia Smart gateway från Thomson ställer till det för onlinespelande Teliakunder.
 • 20120109  Över hundra tusen svenskar på landsbygden kan stå utan bredband när Teliasonera skrotar det fasta telenätet.
 • 20120126  Sverige skriver under ACTA-lagförslaget.
 • 20111222  Regeringen har beslutat att uppgradera nivån för funktionell tillgång till internet, från 20 kbit/s till 1 Mbit/s.
 • 20111129  Numera är det kommunernas ansvar att det finns telefoni i Sverige.
 • 20111018  Telia lovar skärpning.
 • 20111018 EU investerar 58 miljarder i bredband.
 • 20111004  EU vill slänga ut kopparkablarna,
 • 20110925  Telia erkänner misstag med ny teknik.
 • 20110923  Telia redo återinföra fast telefoni.
 • 20110923  Kopparnätet klarar 100 Mbit/s.
 • 20110921  Trögt ADSL kan vara dyrt.
 • 20110921  Sämst bredbandsval till glesbygdsbor.
 • 20110921  Kartläggning av bredbandsalternativ.
 • 20110921 Telia är Sveriges mest prisvärda operatör - men bara om det är ett riktigt klent bredband du är ute efter.
 • 20110905  Regeringen menar nu att datalagringsdirektivet är onödigt att införa i Sverige.
 • 20110902  Regeringen vill påskynda bredbandsutbyggnaden på landsbygden och anslår därför i höstbudgeten 495 miljoner kronor till en treårig satsning.
 • 20110818  Vektoriseringsteknik kommer att öka prestanda i DSL-nät och förlänga kopparnätens livstid.
 • 20110802  Bredband definieras av PTS som en internetuppkoppling med en bithastighet på 1 Megabit/sekund.
 • 20110708  Telia lägger miljarder på snabbt fibernät.
 • 20110629  Kammarrätten har ännu en gång underkänt ett av PTS prisregleringar på telemarknaden.
 • 20110626  Fiber är framtiden för Telia Sonera.
 • 20110614  Telia Sonera ska investera 8 miljarder kronor i fibernät fram till 2014. Av dessa ska 5 miljarder investeras i Sverige.
 • 20110606  En miljon telefonstolpar är snart ett minne blott.
 • 20110526  Teliachef rasar över ny fiberreglering.
 • 20110413  Prisreglering i fasta nät.
 • 20110316  Stopp för Teliaförsäljning.
 • 20110224  Bredband i världsklass 2013.
 • 20110121  16 miljarder till bredband i EU.
 • 20110118  Teliasonera investerar 350 miljoner kronor på fiberanslutningar till 33 000 villor i Stockholmsområdet.
 • Äldre nyheter

 • 20101025  Mobilt bredband fungerar dåligt.
 • 20101016  Svårare att kommunicera på landsbygden - telenäten lämnas åt sitt öde.
 • 20100929  Nu börjar avvecklingen utav 50 000 fasta telefonabonnemang runt om i landet.
 • 20100920  EU-beslut om snabbt bredband åt alla.
 • 20100913  Varning för internetkollaps.
 • 20100907  Moderaterna vill inte förstatliga Skanova.
 • 20100903  PTS gillar förslaget om 1 megabit/s till alla.
 • 20100820  Operatörernas frekvenspakt i domstol.
 • 20100702  Bredband rättighet i Finland.
 • 20100628 HDTV ger snabbare bredband.
 • 20100624  50 000 hushåll och företag blir av med sina fasta telefonlinor när Telia i sommar börjar avveckla delar av kopparnätet.
 • 20100426  Blixtfart i kopparnäten.
 • 20100422  Kopparnätet klarar 300 Mbit/s.
 • 20100325  Regeringen tillsätter ett Bredbandsforum i syfte att främja utbyggnaden av bredband i hela landet.
 • 20100312 Telia lanserar gigabit Ethernet via fiber för 1000 kronor i månaden, per användare, till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar över hela landet.
 • 20100226  Telia skall uppgradera hela sitt fasta bredbandsnät från ADSL till VDSL2 i Sverige, Danmark och Norge.
 • 20100222  Dagarna räknade för fastpris på bredband.
 • 20100118  Minst 2 Mbit/s till alla, föreslår PTS. Idag är det endast 20 kbit/s.
 • 20091221  IPTV kan ge Telia monopol på nytt.
 • 20091211  Mobilt bredband räcker på landsbygden.
 • 20091119  ADSL-kunderna har börjat fly kopparnätet för snabbare fiberbredband.
 • 20090928  Svenska hushåll ratar fast bredband.
 • 20090602  Tele2 vill sno åt sig Telias ADSL-kunder.
 • 20090415  Musik- och filmindustrin vill begränsa våra möjligheter att använda internet.
 • 20090408  97 procent av alla mejl är spam.
 • 20090331  EU ett steg närmare ett reglerat internet._Telekompaketet.
 • 20090317  Vektoriserad VDSL2 -  0,5 Gbit/s upp till 500 meter.
 • 20090302  Att bygga bredband åt de 11 000 svenska hushåll som fortfarande saknar tillgång till internet skulle kosta minst 550 miljoner kronor. Det motsvarar minst 50 000 kronor per hushåll.
 • 20090211  Telia bromsar fiberbyggandet.
 • 20090210  PTS spelar högt med skattemiljarder.
 • 20090209  Teliasonera vill inte längre driva olönsamma kopparledningar. Enligt uppgift kan konsekvensen bli att minst 200 000 hushåll blir utan fast förbindelse för bredband och telefoni.
 • 20081205  PTS-beslut gör ADSL dyrare.
 • 20081126  EU: Bredband till alla 2010.
 • 20081104  Operatörerna slår tillbaka mot IP-kritiken.
 • 20081010  Teliasoneras dotterbolag Skanova siktar på fiberanslutning av Sveriges landsbygd.
 • 20080927  Alla har rätt till bredband.
 • 20080622  Bredbandslösa kan få gräva själva.
 • 20080611  Moderaterna vill stoppa utbyggnaden i glesbyggd.
 • 20080418  Miljarder till glesbygdsbredband.
 • 20080414  Därför dröjer fiber på skrivbordet.
 • 20080313  Telia bygger ut bredbandet.
 • 20071118  Snabbare DSL utan brus.
 • 20071107  "Staten är inte lösningen".
 • 20071026  250 megabit per sekund i vanliga telefonledningar.
 • 20071022  Kopparnäten dominerar marknaden 2011.
 • 20071010  Svensken som ska pressa 100 Mbit/s ur kopparn.
 • 20070911  Operatörerna redo för kvalitetsmärkt bredband.
 • 20070726  Regeringen vill utreda utbyggt bredband i glesbyggd.
 • 20070530  Alla hushåll kan få fiber om tio år.
 • 20070511  Krav att telenätet stannar i statens ägo.
 • 20070424  Problemen ökar för Telias fasttelefoni.
 • -
  Friheten på Internet är hotad
  Det är stor risk för begränsningar på Internet eftersom makthavare och vissa företagare jorden runt inte gillar öppenhet. USA och Kina är ett par exempel._Enligt FN är lagar som begränsar internet kränkande mot de mänskliga rättigheterna.
  WikiLeaks är både bra och dåligt. Det dåliga är att internet kan bli censurerat framöver på grund av alla avslöjanden.  Framtidens internet är allt annat än internationellt, utan är ett balkaniserat kluster av nationella nätverk med kraftiga spärrar och under regeringars och korporationers kontroll.
  -
  Straffavgifter på hårddiskar och USB-minnen.

  Dagarna räknade för fastpris på bredband.  Företagen vill ta betalt för trafiken.
  The days of unlimited bandwidth are over.

  Det är många krafter som jobbar hårt för att begränsa Internet.
  Hur skall internet regleras i framtiden?
  Ajöss till nätet som vi känner det.
  Nu är det ACTA som är aktuellt. De jobbar i hemlighet på detta.
  ACTA  Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är ett kontroversiellt förslag som förhandlas mellan EU, USA, Japan, Schweiz med flera. Förslaget innebär långtgående åtgärder mot upphovsrättsbrott.
  Att begränsa Internet är helt fel metod om man vill förhindra upphovsrättsbrott, men det förstår dom inte.
  Sverige skriver under ACTA-lagförslaget
  EU-parlamentet röstade 2012-07-04 nej till det omdebatterade ACTA-avtalet med bred majoritet.

  Internets mörka sidor.
  Hundratusentals svenskar anonyma på nätet.
  Riksdagen sa ja till datalagring.
  Datalagringsdirektivet är ett människorättsvidrigt direktiv.
  Datalagringsdirektivet som tvingar operatörerna att lagra data om svenskars mobilsamtal och nätkommunikation kan också göra räkningarna för mobilen och bredbandet dyrare.
  De som försöker begränsa internet är ute på en farlig väg.
  Lätt att undkomma den nya övervakningslagen.
  Nu har en lista för vilka uppgifter som skall lagras utav operatörerna kommit. Datalagringsdirektivet kommer att införas 1 maj 2012, men det kommer nog inte komma igång fören sent i höst.

  Det är i praktiken riskfritt att fildela för vardagsbruk.

  Telekompaketet
  Vår egen regering och riksdag är styrda från EU och USA numera.  "USA ligger bakom Ipred och FRA"
  De styrande i EU påverkas av lobbyister som alltså vill censurera och styra Internet.

  Internet är ett fantastiskt bra världsomspännande kommunikationssystem numera, men nu vill kommersiella krafter och våra styrande och rika i samhället begränsa Internet för oss.
  Marknaden i sin iver att tjäna pengar till de rika, försöker nu göra Internet värdelöst för oss.
  Skivbolagen (de giriga mellanhänderna) är inte intresserade av samhället eller artisterna. De vill bara tjäna pengar åt sig själva.
  Den franska HADOPI-lagen stoppades av landets konstitutionsråd på grund av bristande rättssäkerhet.
  HADOPI innebär i praktiken att internet blir ett privilegium som delas ut av skiv- och filmbolag till medborgarna.
  Det enda som stoppade Sverige från en liknande lagstiftning var FRA-upproret. Se här.

  De styrande i EU och våra regeringar vill hålla full koll på oss med hjälp av avlyssning.
  USA vill också hålla full koll på oss här i Sverige med hjälp av avlyssning.
  Ett nytt lagförslag i USA kan ge landet makt att stänga av internet under en krissituation.

 • USA blir en diktatur.
 • Ipred-lagen stoppade inte den olagliga fildelningen. Två och ett halvt år efter att lagen kom till har inte en enda fildelare fällts med hjälp av den.
 • Europadomstolen vill ha svar om FRA.
 • Säpo har tröttnat på FRA-lagen.
 • Flera amerikanska internetleverantörer uppger att de kommer att samarbeta med nöjesindustrin för att stoppa olaglig fildelning.
 • Enligt FN är lagar som begränsar internet kränkande mot de mänskliga rättigheterna.
 • The Pirate Bay
 • Piratpartiet

 • -
  .
  Tänk på säkerheten!
  Jätteviktigt!
  Det är mycket viktigt att du skyddar dig mot intrång med brandvägg.
  Det finns massor med illvilliga hackers jorden runt som vill tränga sig in i din dator och ju längre tid du är uppkopplad, ju lättare blir det sig att tränga sig in i din dator.  Ofta räcker det med några sekunder.
  Det finns några enkla populära gratisprogram att hämta hem som skyddar bra.
  I Windows XP och Windows Vista finns det en inbyggd brandvägg.
  -
  Home PC firewall Guide
  -
  -
  Antalet kapade datorer ökar kraftigt
  -
  -


  Mycket viktigt är att hela tiden bibehålla säkerheten genom att alltid köra med senaste versionen av programmen som har med internet att göra.  Det är t.ex. mailprogrammet och webläsaren och även chatprogram m.m.
  -
  Glöm inte att gå till Microsoft update minst en gång i månaden för att uppdatera ditt operativsystem av säkerhetsskäl.  Numera kan Windows själv automatiskt kolla om det finns nya uppdateringar. Se till att den funktionen är aktiverad.
  -
  Testa din datorsäkerhet hos PTS-
  -
  -
  -
  -
  För min del kan jag inte använda Internet Explorer eftersom den är alltför dålig.
  Det finns andra och mycket bättre program  t. ex. -Mozillas program som är gratis.
  .
  .
  .
  .

  Som webläsare är Mozilla Firefox  mycket bättre än Internet Explorer (IE).
  Du som kör någon äldre version bör snarast byta upp dig av säkerhetsskäl m.m.
  Mozilla Firefox uppdateras ofta för att vara så säker som möjligt.
  Firefox webläsare
  --
  Som mailprogram är Mozilla Thunderbird  bättre än Outlook Express (OE) och Outlook.
  Du som kör någon äldre version bör snarast byta upp dig av säkerhetsskäl m.m.
  Thunderbird mailprogram m.m.

  Gratis brandväggsprogram
  -
  ZoneAlarm  .  Support
  -
  Sunbelt Personal Firewall
  -
  Jetico  Personal Firewall
  .
  .
  .
  .
  .


  Sunbelt varnar för falskt säkerhetsprogram
   -
  Så kallade "säkerhetsprogram" som gör mer skada än nytta är ett av knepen för att komma åt din dator. Sunbelt varnade för att Malware Alarm är just ett sådant program.

  Att försöka få dig att installera falska så kallade ”säkerhetsprogram” är inget nytt. Istället för att det kollar om du har virus på datorn kan den istället infekteras av spionprogram eller trojaner, eller att ”viruskollen” ger falska virusutslag och att de vill sen att du betalar pengar för att bli av med dem. Infekterade av SpySheriff har rapporterat att bland annat startsidan och skrivbordsbilden förändras och att det är svårt att ändra tillbaka.
  -
  -  Virusskanna online
   

  -
  -


  Våra IP-adresser 
  Den variant vi kör med nu kallas för IPv4, men dessa adresser håller på att ta slut och det under hösten 2012.
  Därför håller vi på att långsamt gå över till IPv6 som har enormt många fler adressmöjligheter.
  Dessvärre finns det motstånd mot att gå över till IPv6 hos företagen, mest på grund av kostnaden.

  2008-11-04  Operatörerna slår tillbaka mot IP-kritiken.
  2008-11-03  IPv6 får svårt.

   

  Kostar pengar
  -
  ZoneAlarm
  -
  Sunbelt Personal Firewall  -
  -
  Outpost Firewall
  -
  Norton Personal Firewall
   

  Det finns fler brandväggsprogram.
  Numera ingår sådant också i Windows.
  -


  Trådlös router

  Du som skaffar trådlös router måste aktivera säkerhetsfunktionerna i routern, annars är det stor risk att folk i närheten (grannar) enkelt kan ta sig in i ditt system.

  Många användare plockar bara upp utrustningen ur förpackningen och kör igång utan att aktivera säkerhetsfunktionerna. Det gör att andra kan se precis vad du gör med din dator och komma åt kontonummer och lösenord och därmed ställa till med rejält elände på många sätt.

  Det säkraste är att du istället använder kabel på ditt nätverk.istället för att köra trådlöst.
  SVT

  Aktivera kryptering i ditt trådlösa nätverk, men inte med WEP.
  WEP är alldeles för lätt att knäcka.

  Använd helst WPA2 som tillhör de bättre.
  Moderna routrar brukar klara WPA2 eller något ännu bättre.
  Läs mer här.
  -
  -
  PTS varnar för intrång i trådlösa nätverk
  Post och telestyrelsen, PTS, konstaterar att trådlöst internet har slagit igenom bland svenskarna. PTS går samtidigt ut med en varning. Riskerna för intrång är stora. Minst var femte svenskt hushåll använder internet genom ett trådlöst nät (WLAN) i hemmet.
   

 • Guide: 7 steg som skyddar ditt trådlösa nätverk.
 • Sammanställning standarder och tekniker för trådlösa nät.
 • Kontonummer och lösenord, e-post och adresser till samtliga sajter du surfar på – det är några exempel på den information som lätt går att se via ditt trådlösa nätverk. På mindre än en minut kan en hackare knäcka den kryptering som operatörer tipsar om för att du ska kunna surfa säkert.
 • Trådlöst nätverk innebär inte bara större frihet och mindre kabeltrassel, risken ökar också att obehöriga kan komma in på nätverket.
 • Trådlöst nät hackas på en kvart.
 • Så enkelt knäcks ditt trådlösa nätverk på tre sekunder.
 • Hackare kan kapa din bredbandsrouter.
 • Routrar nästa mål för hackaren.
 • Var tredje ung snyltar på grannens nätverk.
 • -
  Tip m.m.
  Hastighetstips
  -
  Hastighetstest
  Testa hastigheten på din egen anslutning med hjälp av Bredbandskollen.se, men den mätningen är inte exakt och ger fel värden. Ladda hem TPTEST 5 och mät med den istället.

  Här är en test som fungerar bra:  http://www.speedtest.net/sv/
  -
  -
  Observera att vissa routers inte har tillräckligt snabb genomströmningshastighet (throughput) för att klara de hastigheter vi har idag (100 - 1000 Mbit/s).  Maxhastigheten är dessutom beroende på vilka finesser man för tillfället utnyttjar i routern.  Se till att köpa en router som klarar 1000 Mbit/s med tanke på fiberförbindelser.
  På grund av "overhead" i signalen brukar maxhastigheten bli cirka 940 Mbit/s via kabel med en bra router.

  Lämpliga routrar 
  För 100 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 250 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 500 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 750 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 900 Mbit/s via kabel.  Se här. Snabb WiFi också.

  Här kan du jämföra några testade routrar: SmallNetBuilder rankers. SmallNetBuilder charts. ..Hardware Info
  -
  -
  En annan viktig sak som har med hastigheten att göra, är DNS.
  Den fördröjning som kan finnas när man klickat på något kan vara effekten av en trög DNS-server.
  DNS är den funktion på internet som omvandlar vanliga internetadresser till IP-nummer som våra datorer använder sig av.
  Nedanstående två IP-nummer för DNS rekommenderas.  Knappas in i egenskaperna för TCP/IP och DNS-servrar istället för automatisk tilldelning.
  Google DNS är mycket snabba.
   8.8.8.8
   8.8.4.4
  Se här hur det ser ut i Windows 10
  -
  -
  Jag går ett steg ytterligare och har ännu fler DNS-servrar i mina inställningar, även Telias DNS-servrar eftersom min fiber är från Telia.   Se här:  bild1,,,bild2,,,bild3
  Fördelen är att om en DNS-server inte svarar så används nästa i listan istället.
  Risken för strul borde därmed minska.
  En alternativ DNS används inte om den ordinarie bara är långsam, endast om den ordinarie inte svarar alls.

  DNS-server-test
  -

  Några andra tips
  Nätverkskablar TP
  Datorns inbyggda klocka har dessvärre ofta mycket dålig noggrannhet och kan fela många sekunder om dagen. Därför kan du låta datorn automatiskt ställa sin inbyggda klocka regelbundet från en av de många "time servers" som finns ute på internet. Då ställs klockan automatiskt varje gång datorn kopplas upp mot internet och sedan regelbundet med den tidsintervall du valt, t.ex. var 24:e timme under tiden datorn är uppkopplad. Välj uppdateringsintervall beroende på hur mycket fel klockan går i just din dator. Sätt inte intervallen onödigt tätt för att inte belasta systemet i onödan. Det är många datorer som utnyttjar detta. Börja med 24 timmars intervall så kan du senare se i loggen om det räcker. Så här ser det ut när en av mina datorer uppdaterar klockan var 24:e timme.
  -
  Windows 10, Windows XP, Windows Vista och Windows 7 har en funktion inbyggd att koppla upp sig mot Microsofts egen tidsserver vid start av Windows och sedan med 7 dagars mellanrum!  (Det går att ställa om) Det ger ingen större noggrannhet om datorn går under så långa perioder utan att stängas av.  För mig fungerar oftast inte den där tidsuppdateringen i min Windows XP av någon anledning, däremot fungerar det bra i Windows 7.  Dessutom ändrade USA sina sommartidsregler 2007 och detta kan kanske ställa till det för oss som inte bor i USA och inte har uppdaterat Windows.
  -
  Bäst är att synkronisera datorklockan mot en lokal tidsserver nära dig i ditt eget land och med hjälp av ett bättre program. Många program för ändamålet finns här
  -
  Själv kör jag med DS Clock    Ser t.ex. ut så här på skärmen (konfigurerbar).
  DS Clock är ett mycket bra litet gratis program som tar små resurser i datorn.

  Med den stora uppdateringen av Windows 10 hösten 2017 har det blivit lite problem med utloggningen från Windows på grund av att DS-clock 64-bitars blockerar utloggningen.  Mitt råd är att istället installera 32-bitarsversionen i ditt 64-bitars Windows. Den fungerar bra där.

  Här finns en uppdaterad  timesvrs.dat  - fil du kan hämta till DS Clock där jag lagt in nedanstående svenska tidsservrar (högerklicka och hämta hem dat-filen).  Ersätt originalfilen med den där istället.
  -
  Vissa bredbandsleverantörer blockerar många tidsservrar (NTP) på grund av överbelastningsattacker.
  Nedanstående tidsservrar (NTP) fungerar bäst för oss i Sverige.
  Säkrast funktion får man genom att välja IP-numret, istället för att gå via DNS.

  netnod.se
   Sundsvall
  svl1.ntp.se
  svl2.ntp.se

  Stockholm
  sth1.ntp.se  (IPv4) 192.36.144.22
  sth2.ntp.se  (IPv4) 192.36.144.23

   Göteborg
  gbg1.ntp.se  (IPv4) 192.36.133.17
  gbg2.ntp.se  (IPv4) 192.36.133.25

   Malmö
  mmo1.ntp.se   (IPv4) 192.36.134.17
  mmo2.ntp.se   (IPv4) 192.36.134.25
  -
  sp.se
   Borås
  ntp1.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.2
  (IPv6) 2001:6b0:42:1::123
  ntp2.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.18
  (IPv6) 2001:6b0:42:2::123

  Stockholm
  ntp3.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.36
  (IPv6) 2001:6b0:42:3::123
  ntp4.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.52
  (IPv6) 2001:6b0:42:4::123
  -
  -
  Mer information om det här med att tidssynkronisera datorer.
  -

  -
  Begrepp m.m.
  Begrepp
  Skilj på bit och byte     8 bits = 1 byte

  Skriv alltid     bit/s om du menar   bit  per sekund 
  Skriv alltid  byte/s  om du menar  byte per sekund
  Byte/s skall inte användas för att beskriva hastigheter på en förbindelse, där är det bit/s som gäller.
  När det gäller datakommunikation brukar det tillkomma kontrollbitar, men en byte är ändå alltid 8 bitar.

  Missförstånd uppstår hela tiden för att folk skriver fel alltför ofta på ovanstående.
  Datatermer
   

 • DHCP
 • Tuning
 • TCP Optimizer

 •  
  .
  Det går bra att länka till dessa ADSL sidor via den här länken >-https://tekniken.se/internet
  Använd inte någon annan länk till dessa sidor eftersom andra URL kan komma att ändras snabbt utan varsel.
  -
  Denna sida med information om internetanslutning är gjord av mig som privatperson av eget privat teknikintresse, för att du skall få mer och bättre info än vad som finns att tillgå för övrigt någonstans på samlad plats.  Det finns ändå en hel del med brister i min information, så jag hoppas att du har överseende med det. Mina sidor är tänkta mer som en allmän hjälp och information utan att vara heltäckande eller ens perfekta. Dessa sidor riktar sig främst till amatörer.
  Det tar en hel del med tid för att hålla informationen och speciellt länkarna uppdaterade.  Detta är alltså ett hobbyprojekt.
  Ett allmänt råd: Läs instruktionsböckerna noga!  Där står oftast det man behöver veta, det är där jag har hämtat rätt mycket av informationen till dessa sidor.
  Dessa sidor är gjorda enbart med hjälp av gamla Netscape Composer 4.8  därav det enkla utseendet.  Jag knappar inte alls HTML-kod för hand eftersom jag inte kan sådant och inte har tid med sådant.
  Tips och synpunkter är välkomna.
  Min e-mailadress i bildformat© Copyright

  Last changes: