Kens  Internet  menysida
Det finns här mängder med information som har med optisk fiber, ADSL och VDSL att göra.
 Jag samlar på mig så mycket information som möjligt på dessa sidor åt dig.
-

VDSL och ADSL (kan gemensamt kallas DSL)

 • Huvudsidan DSL

 • Man har nu börjat avskaffa DSL.  Det är optisk fiber som gäller, eller mobilt som är långsammare och osäkrare.
  Här info om nedläggning av det analoga nätet..
  .

  Optisk fiber

 • Huvudsidan fiber

 • Fibern är ersättaren för det urgamla och utslitna kopparnätet som dessutom är helt omodernt och otillräckligt för dagens kommunikationsbehov.
  .
  .
  .

  Mina andra sidor

 • Huvudsidan
 • Dator
 • Windows
 • TV
 • Radio
 • Snowboard
 • Rymden
 • Nyheter
 • Webkameran - vädersidan

 • .
  .
  NIX-registret. Spärra dina privata telefoner mot säljare. Gäller även privata mobiltelefoner.
  .
  .
  .


  Att byta från fast till mobilt bredband kan innebära många problem.
  .
  Därför slår du i surftaket så snabbt med mobilt bredband.
  .
  .


  DSL (ADSL och VDSL) är snabbt internet via telefonjacket.

  Hundratusentals svenskar på landsbygden kan stå utan bredband när Teliasonera skrotar det fasta telenätet.

  Det verkar som om Telia har upphört med utbyggnaden av VDSL

  VDSL är betydligt snabbare än ADSL på kort ledning, men över 1,5 km ledningslängd är det dock ingen märkbar hastighetsskillnad mot ADSL.

  Förklaringar om ADSL / VDSL och hur det fungerar
  .
  Första telefonjacket  där du pluggar in DSL-modemet måste vara rätt kopplad för att fungera. Mycket viktigt.  Är ofta felkopplad eller att brytaren i jacket inte fungerar på rätt sätt.
  .
  .
  .
  .
  .
  EU vill slänga ut kopparkablarna._Optisk fiber är överlägset snabbast för anslutning till Internet, men det är mycket dyrt att installera och därför använder vi fortfarande de gamla befintliga telefonledningarna även för internet.  Nackdelarna med kopparkablarna är dock många och därför kommer kopparkablarna att fasas ut med tiden. 
  Den stora nackdelen med optisk fiber är att den i dagsläget inte fungerar vid strömavbrott.

  Osynliga intrång med sakernas internet.
  .
  .

  Varning!

  Klicka inte på länkar i mail som ser ut att komma från t.ex. Telia, Skatteverket m.fl.  De är ofta bluffmail.  Det förekommer mycket sådant numera.  Bluffarna påstår att det är problem med din faktura, att du har betalat dubbelt och att du skall kunna få tillbaka pengar eller något liknande.  Den här och många andra bluffar har jag fått.

  Det finns många varianter på hur de luras.
  Tänk på en sak, ingenting är gratis!

  Om du klickar på någon länk kan du få in en trojan i din dator som kollar vad du gör och du kan bli av med alla dina pengar om du går in på Internetbanken.  Det förekommer även mail där de vill att man skall fylla i sitt bankkortsnummer för att få tillbaka pengar (påstådd dubbelbetalning), men det är bara bluff det också.
  .
  Akta dig för bluffmail.  Sådana här brukade jag ofta få.  Det är ett typiskt sätt att lura dig så att de kan ta sig in på ditt e-postkonto. Här en till.

  Nigeriabreven. Läs om dem här.

  Ignorera alltid människor eller företag som försöker tränga sig på!  De är alltid ute efter att stjäla dina pengar.

  I dagens läge borde man ha en separat liten enkel dator att använda enbart för sin Internetbank och liknande känsliga aktiviteter. En dator man enbart använder för sådant och som saknar mailprogram och som man inte surfar runt på Internet med och som enbart är uppkopplad den korta tid man gör dessa affärer.

  Flera olika sätt att bli lurad.   Bluffarna. Bedragare.

  Svea Telecom är skurkar.  KO stämmer Svea TelecomSvea telecom har dömts att betala en halv miljon kronor i vite, för att företaget har ringt till NIX-registrerade telefoner.
  .
  .
  .
  .  .
  .
  Bra hastighetstest: speedtest.net

  Hastighetstest: bredbandskollen.se
  .

  Direkt på bredbandskollen.se kan du mäta hastigheten, men den mätningen är mycket dålig och ger ett för högt eller för lågt hastighetsvärde och för högt värde eller noll på svarstiden. Se här hur fel mätningen kan bli hos mig.
  .
  .
  .
  Bredbandskartan

  Testa här om du har IPv6. (IP version 6)   Testa här mer detaljerat din möjlighet till IPv6..(det gamla IPv4 tar slut nu).
  Under vecka 31år 2012 beräknades Europas sista IPv4-adresser tagit slut vilket ökar pressen på att operatörer stödjer IPv6 fullt ut.
  .
  .
  Telekområdgivarna

  Compricer  (jämförelsetjänst bredbandsleverantörer)
  .
  .
  .
  Välja företag (ISP) som kan leverera Internet via optisk fiber och DSL.
   ( ISP = Internet Service Provider )
  .
  Liten varning:  Välja företag. Här gäller det att se upp!
  Rent allmänt kan sägas att många av bolagen är lycksökare som gör allt för att lura till dig som kund och det som de levererar kan vara rätt dåligt.   Problemen är t.ex. lång installationstid, krånglig installation administrationsmässigt, dålig kundsupport, låga hastigheter, lång tid för felavhjälpning och mycket annat. 

  Väljer man något som är billigt får man givetvis räkna med att det fungerar därefter.  "Man får vad man betalar för".  Att något är dyrt betyder dock inte att det är garanterat bra, chansen är dock större.  Billigt är så gott som alltid dåligt.

  Man skall akta sig för att byta leverantör bara för att få några kronor billigare per månad. Ett byte kan bli extremt besvärligt har många fått erfara. Ofta blir det flera månaders glapp där man inte har något internet alls och i vissa fall kommer det sedan fram att man inte kan få någon ny anslutning och då får man kanske gå tillbaka till den leverantör man hade innan bytet.  Har man IP-telefoni kanske det inte går att byta alls.
  Se här hur illa det kan gå.  - Här ännu ett exempel.

  Rent tekniskt och funktionellt ligger Telia långt framme för själva förbindelsen och är därmed oftast tekniskt bäst. Undantag kan dock förekomma lokalt.  Tilläggstjänster är inte Telias starka sida.
  .
  .
  Firefox webläsare  Se till att du använder senaste versionen
  .
  .
  "Alla svenskar ska ha telefon"  . Regeringen har gett Post- och Telestyrelsen 7,5 miljoner kronor för att se till att alla svenska medborgare, även i den glesaste av glesbygd, ska ha tillgång till telefon.
  .
  .
  .  Telefonterroristerna
  Ibland funderar jag på att helt skippa möjligheten till inkommande telefonsamtal till mig.  Detta beror på alla telefonförsäljare som ofta terroriserar mig.  Det är faktiskt ett grovt missbruk av telefonerna.  Även företag som gör marknadsundersökningar stör mig.  Att vara med i NIX-registret (som jag är) hjälper inte så mycket.  Ofta stänger jag av ringsignalen på mina fasta telefoner och då kan folk ringa hur mycket dom orkar utan att jag vet att någon ringer till mig då. Nummerpresentatören kan dock skvallra.  Ett alternativ jag provat emellanåt är att låta mitt gamla telefonmodem svara med sina pipljud. Det kanske gör att dom ger upp till slut?  Det gör åtminstone att dom får betala för uppkopplingen utan att de stör mig.  Jag vill gärna ha en funktion till telefonen som släpper igenom endast de telefonnummer jag har godkänt i förväg, en "vitlista".

  Om du blir uppringd av en försäljare är det enda vettiga att lägga på luren direkt.  Säg aldrig någonsin ordet JA i telefonen!  De vet ditt namn och i början av samtalet frågar de om det är du, men svara aldrig JA på den frågan!  Det är lätt hänt att man gör det och det är ett stort misstag.   "Idiot" är det jag brukar säga och så lägger jag snabbt på luren.

  Klaga mer på telefonförsäljarna!
  Få klagar på telefonförsäljarna.
  Oseriös telefonförsäljning är ett växande problem.
  .

  .


  Friheten på Internet är hotad
  Det är stor risk för begränsningar på Internet eftersom makthavare och vissa företagare jorden runt inte gillar öppenhet. Enligt FN är lagar som begränsar internet kränkande mot de mänskliga rättigheterna.
  WikiLeaks är både bra och dåligt. Det dåliga är att internet kan bli censurerat framöver på grund av alla avslöjanden.  Framtidens internet är allt annat än internationellt, utan är ett balkaniserat kluster av nationella nätverk med kraftiga spärrar och under regeringars och korporationers kontroll.
  -
  Straffavgifter på hårddiskar och USB-minnen.

  Dagarna räknade för fastpris på bredband.  Företagen vill ta betalt för trafiken.
  The days of unlimited bandwidth are over.

  Det är många krafter som jobbar hårt för att begränsa Internet.
  Hur skall internet regleras i framtiden?
  Ajöss till nätet som vi känner det.
  Nu är det ACTA som är aktuellt. De jobbar i hemlighet på detta.
  ACTA  Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är ett kontroversiellt förslag som förhandlas mellan EU, USA, Japan, Schweiz med flera. Förslaget innebär långtgående åtgärder mot upphovsrättsbrott.
  Att begränsa Internet är helt fel metod om man vill förhindra upphovsrättsbrott, men det förstår dom inte.
  Sverige skriver under ACTA-lagförslaget
  EU-parlamentet röstade 2012-07-04 nej till det omdebatterade ACTA-avtalet med bred majoritet.

  Internets mörka sidor.
  Hundratusentals svenskar anonyma på nätet.
  Riksdagen sa ja till datalagring.
  Datalagringsdirektivet är ett människorättsvidrigt direktiv.
  Datalagringsdirektivet som tvingar operatörerna att lagra data om svenskars mobilsamtal och nätkommunikation kan också göra räkningarna för mobilen och bredbandet dyrare.
  De som försöker begränsa internet är ute på en farlig väg.
  Lätt att undkomma den nya övervakningslagen.
  Nu har en lista för vilka uppgifter som skall lagras utav operatörerna kommit. Datalagringsdirektivet kommer att införas 1 maj 2012, men det kommer nog inte komma igång fören sent i höst.

  Det är i praktiken riskfritt att fildela för vardagsbruk.

  Telekompaketet
  Vår egen regering och riksdag är styrda från EU och USA numera.  "USA ligger bakom Ipred och FRA"
  De styrande i EU påverkas av lobbyister som alltså vill censurera och styra Internet.

  Internet är ett fantastiskt bra världsomspännande kommunikationssystem numera, men nu vill kommersiella krafter och våra styrande och rika i samhället begränsa Internet för oss.
  Marknaden i sin iver att tjäna pengar till de rika, försöker nu göra Internet värdelöst för oss.
  Skivbolagen (de giriga mellanhänderna) är inte intresserade av samhället eller artisterna. De vill bara tjäna pengar åt sig själva.
  Den franska HADOPI-lagen stoppades av landets konstitutionsråd på grund av bristande rättssäkerhet.
  HADOPI innebär i praktiken att internet blir ett privilegium som delas ut av skiv- och filmbolag till medborgarna.
  Det enda som stoppade Sverige från en liknande lagstiftning var FRA-upproret. Se här.

  De styrande i EU och våra regeringar vill hålla full koll på oss med hjälp av avlyssning.
  USA vill också hålla full koll på oss här i Sverige med hjälp av avlyssning.
  Ett nytt lagförslag i USA kan ge landet makt att stänga av internet under en krissituation.

 • USA blir en diktatur.
 • Ipred-lagen stoppade inte den olagliga fildelningen. Två och ett halvt år efter att lagen kom till har inte en enda fildelare fällts med hjälp av den.
 • Europadomstolen vill ha svar om FRA.
 • Säpo har tröttnat på FRA-lagen.
 • Flera amerikanska internetleverantörer uppger att de kommer att samarbeta med nöjesindustrin för att stoppa olaglig fildelning.
 • Enligt FN är lagar som begränsar internet kränkande mot de mänskliga rättigheterna.
 • The Pirate Bay
 • Piratpartiet

 • -
  .
  Tänk på säkerheten!
  Jätteviktigt!
  Det är mycket viktigt att du skyddar dig mot intrång med brandvägg.
  Det finns massor med illvilliga hackers jorden runt som vill tränga sig in i din dator och ju längre tid du är uppkopplad, ju lättare blir det sig att tränga sig in i din dator.  Ofta räcker det med några sekunder.
  Det finns några enkla populära gratisprogram att hämta hem som skyddar bra.
  I Windows finns det en inbyggd brandvägg.
  -
  Home PC firewall Guide
  -
  -
  Antalet kapade datorer ökar kraftigt
  -
  -


  Mycket viktigt är att hela tiden bibehålla säkerheten genom att alltid köra med senaste versionen av programmen som har med internet att göra.  Det är t.ex. mailprogrammet och webläsaren och även chatprogram m.m.
  -
  Glöm inte att gå till Microsoft update minst en gång i månaden för att uppdatera ditt operativsystem av säkerhetsskäl.  Numera kan Windows själv automatiskt kolla om det finns nya uppdateringar. Se till att den funktionen är aktiverad.
  -
  Testa din datorsäkerhet hos PTS-
  -
  -
  -
  -
  För min del kan jag inte använda Internet Explorer eftersom den är alltför dålig.
  Det finns andra och mycket bättre program  t. ex. -Mozillas program som är gratis.
  .
  .
  .
  .

  Som webläsare är Mozilla Firefox  mycket bättre än Internet Explorer (IE).
  Du som kör någon äldre version bör snarast byta upp dig av säkerhetsskäl m.m.
  Mozilla Firefox uppdateras ofta för att vara så säker som möjligt.
  Firefox webläsare
  --
  Som mailprogram är Mozilla Thunderbird  bättre än Outlook Express (OE) och Outlook.
  Du som kör någon äldre version bör snarast byta upp dig av säkerhetsskäl m.m.
  Thunderbird mailprogram m.m.

  Gratis brandväggsprogram
  -
  Best free antivirus programs for Windows and Mac

  ZoneAlarm  .  Support
  -
  Sunbelt Personal Firewall
  -
  Jetico  Personal Firewall
  .
  .
  .
  .
  .  Sunbelt varnar för falskt säkerhetsprogram
   -
  Så kallade "säkerhetsprogram" som gör mer skada än nytta är ett av knepen för att komma åt din dator. Sunbelt varnade för att Malware Alarm är just ett sådant program.

  Att försöka få dig att installera falska så kallade ”säkerhetsprogram” är inget nytt. Istället för att det kollar om du har virus på datorn kan den istället infekteras av spionprogram eller trojaner, eller att ”viruskollen” ger falska virusutslag och att de vill sen att du betalar pengar för att bli av med dem. Infekterade av SpySheriff har rapporterat att bland annat startsidan och skrivbordsbilden förändras och att det är svårt att ändra tillbaka.
  -
  -  Virusskanna online
   

  -
  -


  Våra IP-adresser 
  Den variant vi kör med nu kallas för IPv4, men dessa adresser håller på att ta slut.
  Därför håller vi på att långsamt gå över till IPv6 som har enormt många fler adressmöjligheter.
  Dessvärre finns det motstånd mot att gå över till IPv6 hos företagen, mest på grund av kostnaden.

  2008-11-04  Operatörerna slår tillbaka mot IP-kritiken.
  2008-11-03  IPv6 får svårt.

   

  Kostar pengar
  -
  ZoneAlarm
  -
  Sunbelt Personal Firewall  -
  -
  Norton Personal Firewall
   

  Det finns fler brandväggsprogram.
  Numera ingår sådant också i Windows.
  -


  Trådlös router

  Du som skaffar trådlös router måste aktivera säkerhetsfunktionerna i routern, annars är det stor risk att folk i närheten (grannar) enkelt kan ta sig in i ditt system.

  Många användare plockar bara upp utrustningen ur förpackningen och kör igång utan att aktivera säkerhetsfunktionerna. Det gör att andra kan se precis vad du gör med din dator och komma åt kontonummer och lösenord och därmed ställa till med rejält elände på många sätt.

  Det säkraste är att du istället använder kabel på ditt nätverk.istället för att köra trådlöst.

  Aktivera kryptering i ditt trådlösa nätverk, men inte med WEP.
  WEP är alldeles för lätt att knäcka.

  Använd helst WPA2 som tillhör de bättre.
  Moderna routrar brukar klara WPA2 eller något ännu bättre.
  -
  -
  PTS varnar för intrång i trådlösa nätverk
  Post och telestyrelsen, PTS, konstaterar att trådlöst internet har slagit igenom bland svenskarna. PTS går samtidigt ut med en varning. Riskerna för intrång är stora. Minst var femte svenskt hushåll använder internet genom ett trådlöst nät (WLAN) i hemmet.

  -
  Tips m.m.
  Hastighetstips
  -
  Hastighetstest
  Testa hastigheten på din egen anslutning med hjälp av Bredbandskollen.se

  Här är en test som fungerar bra:  http://www.speedtest.net/sv/
  -
  -
  Observera att vissa routers inte har tillräckligt snabb genomströmningshastighet (throughput) för att klara de hastigheter vi har idag (250 - 1000 Mbit/s).  Maxhastigheten är dessutom beroende på vilka finesser man för tillfället utnyttjar i routern.  Se till att köpa en router som klarar 1000 Mbit/s med tanke på fiberförbindelser.
  På grund av "overhead" i signalen brukar maxhastigheten bli cirka 940 Mbit/s via kabel med en bra router.

  Lämpliga routrar 
  För 100 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 250 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 500 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 750 Mbit/s via kabel.  Se här.
  För 900 Mbit/s via kabel.  Se här. Snabb WiFi också.

  Här kan du jämföra några testade routrar: SmallNetBuilder rankers. SmallNetBuilder charts. ..Hardware Info
  -
  -
  En annan viktig sak som har med hastigheten att göra, är DNS.
  Den fördröjning som kan finnas när man klickat på något kan vara effekten av en trög DNS-server.
  DNS är den funktion på internet som omvandlar vanliga internetadresser till IP-nummer som våra datorer använder sig av.
  Nedanstående två IP-nummer för DNS rekommenderas.  Knappas in i egenskaperna för TCP/IP och DNS-servrar istället för automatisk tilldelning.
  Google DNS är mycket snabba.
   8.8.8.8
   8.8.4.4
  Se här hur det ser ut i Windows 10

  1.1.1.1 Cloudflare är mycket snabb
  -
  -
  Jag går ett steg ytterligare och har ännu fler DNS-servrar i mina inställningar, även Telias DNS-servrar eftersom min fiber är från Telia.   Se här:  bild1,,,bild2,,,bild3
  Fördelen är att om en DNS-server inte svarar så används nästa i listan istället.
  Risken för strul borde därmed minska.
  En alternativ DNS används inte om den ordinarie bara är långsam, endast om den ordinarie inte svarar alls.

  DNS-server-test
  -

  Några andra tips
  Nätverkskablar TP
  Datorns inbyggda klocka har dessvärre ofta mycket dålig noggrannhet och kan fela många sekunder om dagen. Därför kan du låta datorn automatiskt ställa sin inbyggda klocka regelbundet från en av de många "time servers" som finns ute på internet. Då ställs klockan automatiskt varje gång datorn kopplas upp mot internet och sedan regelbundet med den tidsintervall du valt, t.ex. var 24:e timme under tiden datorn är uppkopplad. Välj uppdateringsintervall beroende på hur mycket fel klockan går i just din dator. Sätt inte intervallen onödigt tätt för att inte belasta systemen i onödan. Börja med 24 timmars intervall så kan du senare se i loggen om det räcker. Så här ser det ut när en av mina datorer uppdaterar klockan var 24:e timme.
  -
  Windows har en funktion inbyggd att koppla upp sig mot Microsofts egen tidsserver med 7 dagars mellanrum!  (Det går att ställa om). Det ger dålig noggrannhet. Dessvärre ställer Windows inte klockan redan vid start av datorn enligt min erfarenhet. Därför kan det bli många minuter fel.
  .
  Själv kör jag med DS Clock    Ser t.ex. ut så här på skärmen (konfigurerbar).
  DS Clock är ett mycket bra litet gratis program som tar små resurser i datorn. Den ställer klockan vid start och sedan regelbundet med det tidsintervall man ställer in i programmet.
  .
  Med den stora uppdateringen av Windows 10 hösten 2017 har det blivit lite problem med utloggningen från Windows 64-bitars, på grund av att DS-clock 64-bitars kan blockera utloggningen så att man då måste döda DS-clock manuellt.  Mitt råd är att istället installera 32-bitarsversionen i ditt 64-bitars Windows.  32-bitarsversionen fungerar bra där.
  .
  Här finns en uppdaterad  timesvrs.dat  - fil du kan hämta till DS Clock där jag lagt in nedanstående svenska tidsservrar (högerklicka och hämta hem dat-filen).  Placeras i samma mapp som programmet.
  .
  Vissa bredbandsleverantörer blockerar vissa tidsservrar (NTP) på grund av risken för överbelastningsattacker.
  .
  Bäst är att synkronisera datorklockan mot en lokal tidsserver nära dig i ditt eget land och med hjälp av ett bra program. Många program för ändamålet finns här
  .
  Nedanstående tidsservrar (NTP) fungerar bäst för oss i Sverige.
  Säkrast funktion får man genom att välja IP-numret, istället för att gå via DNS.

  netnod.se
   Sundsvall
  svl1.ntp.se
  svl2.ntp.se

   Stockholm
  sth1.ntp.se   (IPv4) 192.36.144.22
  sth2.ntp.se   (IPv4) 192.36.144.23

   Göteborg
  gbg1.ntp.se   (IPv4) 192.36.133.17
  gbg2.ntp.se   (IPv4) 192.36.133.25

   Malmö
  mmo1.ntp.se   (IPv4) 192.36.134.17
  mmo2.ntp.se   (IPv4) 192.36.134.25
  -
  sp.se
   Borås
  ntp1.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.2
  (IPv6) 2001:6b0:42:1::123
  ntp2.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.18
  (IPv6) 2001:6b0:42:2::123

   Stockholm
  ntp3.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.36
  (IPv6) 2001:6b0:42:3::123
  ntp4.sptime.se   (IPv4) 193.11.166.52
  (IPv6) 2001:6b0:42:4::123
  -
  -
  Mer information om det här med att tidssynkronisera datorer.
  -

  -
  Begrepp m.m.
  Begrepp
  Skilj på bit och Byte     8 bits = 1 Byte

  Skriv alltid     bit/s om du menar   bit  per sekund 
  Skriv alltid  Byte/s  om du menar  Byte per sekund
  Byte/s skall inte användas för att beskriva hastigheter på en förbindelse, där är det bit/s som gäller.
  När det gäller datakommunikation brukar det tillkomma kontrollbitar, men en Byte är ändå alltid 8 bitar.

  Missförstånd uppstår hela tiden för att folk skriver fel alltför ofta på ovanstående.
  Datatermer
   

 • DHCP
 • Tuning
 • TCP Optimizer

 •  
  .
  Det går bra att länka till dessa sidor via den här länken >-https://tekniken.se/internet
  Använd inte någon annan länk till dessa sidor eftersom andra URL kan komma att ändras snabbt utan varsel.
  -
  Denna sida med information om internetanslutning är gjord av mig som privatperson av eget privat teknikintresse, för att du skall få mer och bättre info än vad som finns att tillgå för övrigt någonstans på samlad plats.  Det finns ändå en hel del med brister i min information, så jag hoppas att du har överseende med det. Mina sidor är tänkta mer som en allmän hjälp och information utan att vara heltäckande eller ens perfekta. Dessa sidor riktar sig främst till amatörer.
  Det tar en hel del med tid för att hålla informationen och speciellt länkarna uppdaterade.  Detta är alltså ett hobbyprojekt.
  Ett allmänt råd: Läs instruktionsböckerna noga!  Där står oftast det man behöver veta, det är där jag har hämtat rätt mycket av informationen till dessa sidor.
  Dessa sidor är gjorda enbart med hjälp av gamla Netscape Composer 4.8  därav det enkla utseendet.  Jag knappar inte alls HTML-kod för hand eftersom jag inte kan sådant och inte har tid med sådant.
  Tips och synpunkter är välkomna.
  Min e-mailadress i bildformat© Copyright

  Last changes: