Kens marksända digitala TV-sidor 3D lysdiod
Varför digital TV ? Senaste Nyheter Kanalerna
Digital TV är enormt mycket bättre än analog TV.  Vi vill ha många kanaler och kanaler med hög bild- och ljudupplösning, men det analoga marksända nätet var fullt och klarade max 4 rikstäckande kanaler, dessutom endast i låg upplösning.  Man får plats med enormt många fler kanaler med digital överföring, beroende på upplösning, sändningssystem och komprimeringssystem.  Med DVB-T2 och H.265 skulle vi kunna ha åtminstone 100 digitala TV-kanaler i standardupplösning på samma frekvensutrymme som 4 analoga.  Analogt var stort slöseri på flera sätt och vi blev tvungna att effektivisera användningen av frekvensutrymmet rejält, delvis på grund av att marknadskrafterna för mobiltelefoni och trådlöst bredband m.fl. vill ha mycket mer av utrymmet.
Miljömässigt är digitalt också betydligt bättre eftersom elförbrukningen per utsänd kanal nu är en bråkdel av vad den var med analoga sändningar och det blir ännu bättre när vi nu stegvis går över till DVB-T2 och MPEG4 som tillsammans gör digital-TV många gånger effektivare.  Gamla DVB-T duger inte och snart duger inte heller det gamla MPEG4.
Digitalsändarna kan framöver göras ytterligare energieffektivare.
Digitaltekniken har fortfarande mycket stor utvecklingspotential.  Det här är bara början.  Snart kommer troligen komprimeringsstandarden H.265 som kan ersätta MPEG4.
Det digitala klarar även många fler funktioner såsom högupplöst bild (HDTV), 3D och flerkanalljud och är mycket mer utvecklingsbart.  Vi hade alltså växt ur det urgamla analoga systemet från 1950-talet av många skäl.
Digitala TV-sändningar har pågått sedan april 1999 i Sverige och de analoga TV-sändningarna upphörde hösten 2007.
Det händer mycket med de digitala TV-systemen de närmaste åren, både tekniskt och innehållsmässigt.
2015-04-01  Vissa tekniska ändringar.
2017-10-31 .Stora tekniska ändringar.
2020-04-01  Tekniska ändringar och nya tillstånd.
Vissa frekvenser för marksänd TV säkras fram till 2030.
Avtal klart mellan Com Hem och Discovery.
Kanalerna som nu återigen börjar visas för Com Hems och Boxers kunder är Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discoverykanalerna, Animal Planet, Eurosport 1 & 2, samt TLC.
.
.
MTG har tröttnat på tablå-TV.

Inkomna tillståndsansökningar för marksänd TV 2017-2020. Se här.
.
Förra regeringen hittade på att TV måste lämna över 700 MHz-bandet till mobilmarknaden.  Vi måste tack vare det gå över till sändningsstandarden DVB-T2 i marknätet för alla MUXar utom MUX1 senast 2017-10-31för att kunna behålla utbudet.  Wikipedia.

I samband med att omläggningen görs, minskas antalet sändarnät som sänds ut från de berörda masterna från sju till sex.
Det sändarnät som släcks ner är nät 4 (MUX4).
Nät 5 byter samtidigt sändningsteknik från DVB-T till DVB-T2.
Efter förändringen använder nät 1, 2 och 3 gammal DVB-T-teknik med gammal MPEG-2-kompression, medan nät 5, 6 och 7 sänder med modern DVB-T2-teknik och MPEG-4-kompression.

Dessutom blir det frekvensändringar och TV-kanaler byter nät.
.
TV-tittare med gamla apparater kan behöva köpa nya TV-apparater eller boxar för att klara DVB-T2.
.
Från 2020-04-01 byter man troligen till DVB-T2 även i MUX1, 2, 3 och då blir det enbart DVB-T2 som gäller.  Om vi då också går över till komprimeringsstandarden H.265 kan vi öka antalet TV-kanaler ytterligare, eller gå över till ännu fler kanaler med HD-upplösning.
kjell.com

Gratiskanaler se även här.
SVT_1__Finns i HD-version
SVT_2__Finns i HD-version
SVT_Kunskapskanalen
SVT_Barn / SVT24 (repriskanal natt)
TV4   Finns i HD-version
TV6
TV  Finland (Mälardalen, Uppland, Stockholm)
.
Betalkanaler  (Programkort behövs)
Boxers utbud av betalkanaler
.
Kanalplatserna. .För utskrift.
.
Roberts TV-tablå
.
Myndigheten för Press, Radio och TV.  .Vi på TV (SVT)
.
Antennkollen.se. .Frekvensbytet
Boxer__Boxer nyheter__Godkända apparater    comhem.se
Teracom Privat (driftstatus m.m.)
Man håller hela tiden på att förändra sändarnätet och därför kan du ibland behöva installera om kanalerna i din digitala TV-mottagare.  Kanaler upphör att sända, nya kanaler kommer till, kanal-ID kan ändras och kanaler kan ändra frekvens, programplats, sändningssystem eller komprimeringssystem och då måste du göra ominstallation av kanalerna för att kunna se de nya kanalerna och de ändrade kanalerna.
Fördelar med digital TV-överföring HDTV i marknätetDVB-T2 Förändringar i marknätet
 • Enormt många fler kanaler får plats i etern.
 • Mycket mindre slöseri med frekvensutrymmet.
 • Mycket billigare utsändning per kanal.
 • Miljövänligare.
 • Mycket bättre bild.
 • Mycket högre upplösning (HDTV).
 • Mycket bättre ljud.
 • Många fler ljudkanaler (surroundljud).
 • Klarar även radiokanaler.
 • Möjlighet till diverse andra funktioner.
 • Mycket utvecklingsbart.

 • Nackdelar med digital TV-överföring
 • Att gamla TV-mottagare inte klarar det utan box som omvandlar digitalt till analogt, men det är ett övergående problem.
 • Att det kommit ut massor med dåliga digitalmottagare på marknaden på grund av att oseriösa företag vill tjäna snabba pengar.
 • Kräver ofta bra antennanläggning hos TV-tittaren på grund av att vissa digitalmottagare är dåligt konstruerade (dålig känslighet).
 • Att man byter sändningsstandard oftare. Det ger fler kanaler, fler funktioner och lägre energiförbrukning per kanal och det är ju en fördel, men uppgradering eller byte av mottagaren kan då krävas i vissa fall.  Övergången till DVB-T2, MPEG4, HDTV och H.265 kräver ny mottagare för de flesta som vill se de kanaler som sänder med modern sändningsstandard. Mer info här.  Eftersom man gladeligen köper ny mobiltelefon varje år för många tusenlappar är det knappast något problem att köpa ny TV-box var tredje år.
 • Framöver kanske H.265 blir en ny standard i marknätet och ny mottagare behövs troligen då.
 • Numera sänds HDTV från de flesta sändarstationerna i det svenska marknätet.  Det har funnits 8 samtidiga HDTV-kanaler i marknätet t.o.m. 2014-03-31.  Med det nya H.265 skulle vi framöver kunna få plats med många fler HD-kanaler på samma frekvensutrymme. SVT HD.

  Alla HD-kanalerna sänder med 720p50.  Det är bättre än 1080i25 som är det enda alternativet för marksänd HDTV med dagens teknik.

  DVB-T2 För att kunna se HDTV-sändningarna måste du ha en modern TV-mottagare eftersom HDTV-apparater eller boxar som sålts före september 2010 inte klarar av svensk marksänd HDTV på grund av att de äldre mottagarna inte klarar den moderna sändningsstandarden DVB-T2.
  En TV som inte klarar DVB-T2 kan dock kompletteras med separat HDTV-box som har DVB-T2 kopplad till tevens HDMI-uttag.

  TV-handlarna brukar inte alltid tala om detta med DVB-T2 och kan i vissa fall sälja omoderna apparater som ibland påstås klara HDTV men inte gör det.  Det räcker alltså inte med att klara MPEG4, det behövs DVB-T2 för HDTV och nyare kanaler i standardupplösning.   Enbart det gamla DVB-T duger inte längre.

  Köp endast ny box eller TV som klarar DVB-T2 eftersom de flesta TV-sändningarna kommer att gå över till DVB-T2 ganska snart, före 2017-10-31.

  Prisjakts lista på TV-apparater (LCD/LED) med DVB-T2

  Prisjakts lista på TV-boxar med DVB-T2

  Testade TV och boxar som fungerar i Sverige, se Boxers lista och sök "Stöd för HD/DVB-T2" så får du fram alla godkända apparater som klarar DVB-T2 i Sverige.

  SVT expertinformation

  Det sker förändringar när sändningsstandarder och frekvenser ändras.  Det sker speciellt mycket nu fram till 2017-10-31.  Ominstallation av kanalerna behöver göras då och då. Se här för frekvensbytena
  .
  .
  .
  .
  Bättre videokodning efterlystes för flera år sedan, nu finns den i form av HEVC (High Efficiency Video Codec)  H.265

  Från 2017-10-31 kan kanske det då 15 år gamla MPEG4 komma att börja ersättas av den nyare komprimeringsstandarden som heter H.265 eftersom H.265 är dubbelt så effektiv jämfört med gamla MPEG4. Senast 2020-04-01 måste vi ha bytt ut allt gammalt.
  Utrymmet i etern är oerhört begränsad och åtråvärd och därför dyrbar och det gäller därför att vara extremt frekvenseffektiv.  Jag tror inte att man missar chansen att göra det mycket effektivare och därmed få plats med dubbelt så många kanaler både i SD-format och HD-format.  Det vore extremt dumt att inte ta chansen.  Det bästa vore om vi börjar gå över till DVB-T2 och H.265 för nästan alla kanalerna redan 2017-11-01 eftersom vi då ändå måste byta ut nästan allt, tack vare övergång till DVB-T2 redan då. 700 MHz-bandet i Sverige kommer 2017-11-01 helt att tas i anspråk för annan användning än marksänd TV.  Jag hoppas att det räcker med att byta ut CI-modulerna för att kunna ta emot H.265.

  En utmanare blir kanske VP9

  Fler specifika undersidor Nyheter, Tidningsartiklar m.m. Nyheter, Tidningsartiklar m.m.  Programtablåer
   Roberts TV-tablå
   TV.nu
   TV-program.nu
   Dagens TV
   tvplaneten.se
  .
  Några vanliga förkortningar.  Många fler finns här.
  DVB-T  = Gammal sändningsstandard.
  DVB-T2 = Modern sändningsstandard,
  MPEG2 = Gammal komprimeringsstandard.
  MPEG4 = Komprimeringsstandard.
  H.264 = Komprimeringsstandard.
  H.265= Modern komprimeringsstandard.
  SD = Standardupplösning (1024x576 pixels).
  SDTV= Standardupplösnings-TV (1024x576 pixels).
  HD = Hög upplösning (1280x720 eller 1920x1080 pixels).
  HDTV = Högupplösnings-TV (1280x720 eller 1920x1080 pixels).
  VHF och UHF = Olika frekvensområden på sändningen.
  HDMI= Digital anslutning bild och ljud.
  S/PDIF= Digital anslutning ljud.
  SCART = Analog anslutning bild och ljud.
  PVR= Mottagare med inspelningsmöjlighet.
  H.265 är på gång_2014-04-09

  Boxer och Teracom testsände 4K Ultra HD i marknätet_2014-01-29

  4k via marknätet testades_2014-01-28

  Discovery köper SBS nordiska TV-kanaler_2013-04-09

  Den internationella telekomunionen ITU har godkänt H.265_2013-01-28

  TV-licensen kan snart vara ett minne_2012-08-23

  Elöverkänslig man kan orsaka TV-skugga i Mora_2011-11-25

  CSA recommends fast DVB-T2 introduction_2011-09-17

  SVT har inga planer på att i närtid börja stödja den senaste TV-tekniken ultra-hd, även kallad 4k._2015-03-23

  700 MHz-bandet_2014-04-25

  Tillgängligt frekvensutrymme för marksänd TV_2014-02-27

  TV måste lämna ännu mer frekvenser till mobilerna_2014-02-27

  700 MHz-frekvenserna_2014-02-10

  Gunnar Hökmark: "Sälj TV-frekvenserna till mobiloperatörerna_2014-01-12

  Snabbare mobilnät stör TV-tittande_2013-07-20

  TV-branschen ritas om - så möter TV4 framtiden_2013-06-03

  Videostandarden HEVC antagen_2013-01-27

  Tekniken bakom modern TV-distribution_2012-11-03

  FCC to buy out TV broadcasters to free up mobile spectrum_2012-09-28

  High Efficiency Video Coding (H.265)_2012-08-23

  Bättre videokodning (H.265) kommer 2013_2012-08-17

  Dubbel videokvalitet med ny standard (H.265)_2012-08-16

  TV-krisen är total_2011-05-05

  Kulturministern:  Radio kan sändas i digital-TV-nätet_2009-09-29

  Bättre videokodning efterlyses_2009-05-12  Kom år 2013

  Flera orsaker till osynk i digital-TV_2008-04-02

  .
  .
  OBS  Jämför inte marksänd digital-TV med digital kabel-TV, de är inte direkt jämförbara.
  De här sidorna gäller inte er som kör med kabel-TV eller satellit-TV eller bredbands-TV (IPTV).
  Det finns alltså många sätt numera att överföra TV-signaler.
  .
  .
  TV-nostalgi m.m.
  .
  .

  Firefox webläsare

  Om du vill länka hit så rekommenderas endast adressen  https://tekniken.se/tv/ eftersom jag kan behöva ändra adress på de andra sidorna.
  Dessa sidor är gjorda helt privat som ett litet hobbyprojekt.  Därför finns det inga möjligheter att vara heltäckande.
  Jag samlar så mycket relevant information jag kan på dessa sidor.
  Mailadress nedan.   Du får gärna bidra med erfarenheter och synpunkter.
  © Copyright
  Min hemsidesserver
  Last changes: